Påfåglar genom historien

Den blå påfågeln

 
Troligtvis skulle inte många människor invända mot att om det finns en standardpåfågel så är det den blå. Det var den blå påfågeln som ursprungligen spreds genom den civiliserade världen. Den blå påfågeln kom i större antal till Europa med Alexander den store ca 300 före Kristus. Romarna tog även senare med sig påfåglar från länder de ockuperat.

Delikatess

Romarna uppskattade inte bara fåglarna för deras skönhet utan den var också ansedd som en stor delikatess.

Religion & myter

Den tidiga kyrkan ärade påfågeln högt som en religiös symbol.

Som med andra djur som återfinns i Indien såsom elefanten, apan och lejonet så hänger även påfågeln ihop med den indiska mytologin inom Hinduismen.

P g a att påfågeln är känd för att döda ormar finns det en tro att dess galla och blod fungerar som motgift mot ormgift och att rök från brända påfågelfjädrar hjälper till att fördriva giftet. Andra delar från fågeln sägs bota många sjukdomar från astma, huvudvärk. katarr och förlamning till ofruktsamhet och tuberkulos.

Av någon underlig anledning har påfåglar alltid blivit associerade med antingen tur eller otur. I Indien är de hyllade och om du är tursam nog att få se en påfågeldans under en parningslek kommer du enligt en del legender att bli lyckosam . Det blåa på påfågelns nacke är en lyckofärg. När indiska studenter studerar för sin examen gillar de att använda påfågelfjädrar som bokmärke för att ge dem lycka och förr i tiden använde sig indiska poeter av påfågelfjädrar när de skrev kärleksdikter.

Påfågeln var känd av de gamla grekerna och den blev en del av den romerska mytologin som Juno´s favoritfågel. Det är också känt att kung Salomon importerade påfåglar till det Heliga landet cirka 1000 år före Kristus.

Sveriges första påfåglar

Till Sverige kom de första påfåglarna på 1600-talet för att försköna kungens och adelns slottsparker. Även i vikingagravar har man funnit buntar med påfågelfjädrar.

I det hela taget har påfågeln ingått i många olika folkslags sagor. Alla har beundrat dess fjäderprakt och den har satt fantasin i rörelse.

Fjädrarna

Fjädrarna från påfåglar används inom flera olika hantverk och hobbies, allt ifrån hattar, smycken, utsmyckning av kläder och accessoarer, ansiktsmasker till blomsterarrangemang, för dekoration i hemmet och för tillverkning av flugor till flugfiske. Man kan också göra t.ex stora buketter av flera långa påfågelfjädrar.

Namnet

Härstammar från det medeltida england pe eller pea-cock. Det hade många olika former i dessa tider t.ex. pecok, pyckock, poucock, pocok, poocick och pacock. Latin för påfågel är Pavo och från dessa rötter har vi pavone i Italien, pavon i Spanien, paon i Frankrike och pfau i Tyskland.